Гвинтові сходи у вашому домі. Крок перший

21 января 2020

Завдяки своєму привабливому вигляду гвинтові сходи часто перетворюються у справжній арт-об’єкт. Додамо сюди також помітну економію простору і отримаємо оптимальне рішення для невеликих двохповерхових квартир та будинків. У сучасній будівельній практиці такі сходи мають чимало нюансів щодо правильного планування та монтажу. Пропонуємо ознайомитися із найбільш важливими.

Спершу кілька технічних дрібниць, які стануть у нагоді майбутньому власнику сходових конструкцій.

Як правило, монтаж гвинтових сходів здійснюють лише у тих приміщеннях, де висота стелі не менше 2 метрів. При цьому, кут повороту сходів – від 270 до 360 градусів. Не забуваємо також про правильну відстань між сходинками – 18-20 сантиметрів. Важливий момент – більшість гвинтових конструкцій «закручують» проти годинникової стрілки, оскільки велика кількість людей починає свій рух по сходах з правої ноги.

Тепер про вибір якісного матеріалу, який зазвичай треба починати з урахування правильного оздоблення всіх елементів конструкції : сходинок, перил та опори. Найчастіше мова йде про якісне поєднання матеріалів. Так, для опори чудово підійде бетон, дерево та камінь, для сходинок – цінні породи дерева, на кшталт ясена чи дуба, скло та метал, а перила виглядатимуть ефектно, якщо використати ефектне поєднання дерева твердих сортів та металу. Металеві гвинтові сходи – одна із найпопулярніших сходових конструкцій. Зокрема, завдяки своїй міцності, терміну експлуатації та невибагливості у догляді.

Оздоблення конструкцій задаватиме і майбутній стиль інтер’єру приміщення. У випадку «еко» можна поекспериментувати із деревом та відтінками зеленого, для забезпечення легкості – застосувати скло. Якщо ваша ціль – перетворити сходи у справжній арт-об’єкт, скористайтеся світлодіодним освітленням.

Що стосується типу гвинтових сходів, то на сьогодні виробники виділяють конструкції з опорою на зігнуті тятиви, на опорну стійку, на стіни, що розташовані по периметру, а також із так званим защемленням сходинок в опорній стійці.

Існують також гвинтові сходи без опори – доволі сміливий вибір для комфортного переміщення у будинку. Передусім тому, що у цьому випадку власник конструкції ризикує як власною безпекою, так і безпекою усіх тих, хто в майбутньому підніматиметься цими сходами. Сходи із опори – беззаперечне табу для квартир і будинків, де проживають малі діти чи люди похилого віку.